Nieuws

Het laatste nieuws

Deel 1: een effectstudie naar de impact van Productive Ward

Inmiddels is Productive Ward (PW) in acht ziekenhuizen in Nederland geïmplementeerd onder begeleiding van CC; MCA, Gemini, VieCuri, Gelre Apeldoorn, Gelre Zutphen, Tjongerschans, Meander en St. Antonius. Het onderzoek is medio april van start gegaan en richt zich op 2 delen:

  1. Gesprek met projectleiders per ziekenhuis: Tijdens gesprekken met projectleiders hebben we per ziekenhuis afgestemd hoe we het onderzoek het meest relevant kunnen inrichten, zodat optimale betrokkenheid van de betrokkenen in het ziekenhuis is geborgd.
  2. Dataverzameling/-analyse: We brengen, in gesprek met afdelingshoofden, in kaart wat er al ligt aan effectmetingen, evaluaties en resultaten op verschillende KPI’s. Met deze data kunnen we al veel verschillende inzichten verkrijgen. Sanne Huisman en Bas Peeters voeren de analyse van deze data uit.

lees meer…  http://cczorgadviseurs.nl/trends-en-evidence-effectstudie-productive-ward/

Patiëntperspectief als uitdaging!

Op 16 juni organiseert CC zorgadviseurs een workshop waarin kennis wordt gemaakt met de methodiek Experience Based Design.

Ontwikkeld door de National Health Services (NHS) en inmiddels succesvol uitgerold in Engeland in vele zorgorganisaties. De workshop zal begeleidt worden door Helen Baxter (NHS) uit Engeland. Zij zal vertellen over haar ervaringen met deze methodiek en hoe je het principe “de patiënt centraal” vorm kunt geven in de organisatie.

Samen met de patiënt en naasten aan de slag om structureel de zorg te verbeteren.

Aanmelden voor de workshop -> http://cczorgadviseurs.nl/events/werken-met-experience-based-design-2/

Informatie over de methodiek – > http://cczorgadviseurs.nl/ervaringen-als-leidraad-bij-verbeteren/

Het Productive Ward netwerk op internationaal werkbezoek

De vijfde bijeenkomst van het Productive Ward (PW) netwerk was een bijzondere primeur: het eerste internationale werkbezoek was een feit! De LEAN-coaches van het UZA in Antwerpen ontvingen op 6 februari gastvrij de deelnemers van het PW netwerk. Het projectteam had een mooi dagprogramma opgesteld. Het afwisselende programma bestond uit een presentatie van de resultaten tot nu toe en bezoeken aan een viertal afdelingen die de PW-methode al toepassen.

http://cczorgadviseurs.nl/productive-ward-netwerk-op-internationaal-werkbezoek-2/

Productive Care: Nieuws over de Productives-serie in NL

“Niet meer zorg leveren met minder middelen, maar andere zorg leveren met minder middelen!” Aldus hoogleraar ouderenzorg prof. dr. Joris Slaets tijdens het najaarscongres van In voor Zorg!, jl. 16 december. Hij vindt het belangrijk dat zorgprofessionals, mede ingegeven door de bezuinigingen, beter onderscheid gaan maken tussen nut en noodzaak van de geboden zorg. Daarbij bepaalt de cliënt op de eerste plaats wat nut en noodzaak is. Hoe kom je daar achter? Door vragen te blijven stellen aan elkaar en aan de cliënt.
Read More

Video: Blijer én productiever werken?

Hoe kunnen we mensen meer betrokken, productiever en blijer maken op het werk? De digitale revolutie heeft onze manier van werken compleet veranderd. Kan technologie ook onderdeel zijn van een oplossing om de werksfeer en productiviteit te verbeteren? Dave Coplin, Hoofd “Envisioning Officer” bij Microsoft, maakte samen RSA dit prachtige filmpje over het nieuwe werken.
Read More

Meten is weten: Voorwaarden om een goede meting uit te voeren

“Meten is weten” is een onmisbare kreet geworden van managers vandaag de dag. Alleen, wat weet je nu eigenlijk als je data hebt geanalyseerd? De ervaring leert dat hoewel er veel wordt gemeten en geanalyseerd wordt, er redelijk wat over het hoofd wordt gezien. Ook komt het vaak voor dat degene die meten weinig of soms zelf helemaal niet betrokken zijn bij het vervolg. Dit terwijl het vaak wel veel tijd van hen heeft gekost.
Read More

Video: Productive Ward in Schotland

Deze korte video biedt een blik op een aantal vraagstukken waar Schotse ziekenhuizen vaak mee kampen en laat zien hoe Productive Ward hen helpt om meer tijd vrij te krijgen voor de patiënt. Read More

Ervaringen en resultaten bij Tjongerschans

“Je kunt als verpleegkundige wel degelijk invloed hebben op het proces en het verbeteren” – Hester Langenberg

Bij het ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen zijn ze een tijd geleden gestart met Productive Ward. In V&VN Magazine* vertellen Lutske Hoekstra en Hester Langenberg van de afdeling Orthopedie, Urologie en KNO over het project en de resultater ervan. Read More

Ervaring ziekenhuismanager

“In het begin maakte ik me met name zorgen over de hoeveelheid tijd die het kost om Lean werken te integreren in de dagelijkse praktijk. Zou dit ook voldoende gaan opleveren? Nu we een tijdje verder zijn en ik terug denk aan wat we allemaal met elkaar hebben gedaan realiseer ik me dat we, in het bijzonder het verpleegteam natuurlijk, eigenlijk al ontzettend veel hebben bereikt. Read More

Trend van hoge werkdruk in de zorg onnodig

‘Werkdruk in zorg veel te hoog’ kopten een aantal kranten en nieuwswebsites vandaag, 30 maart 2012. Dit gebeurde naar aanleiding van een onderzoek van Abvakabo FNV dat gehouden is onder ruim duizend werkers in verschillende disciplines in de zorg.

Read More